OLAĞANÜSTÜ HAL KHK İLE MESLEKTEN İHRAÇ EDİLDİKTEN SONRA, OHAL KOMİSYONU ve ya İDARE MAHKEMESİ KARARI İLE MESLEĞE İADE OLAN EMNİYET GENEL MÜDÜRLÜĞÜ PERSONELİ HANGİ HAKLARINI ALABİLİR?
15 Temmuz 2016 tarihli Darbe Girişimi nedeniyle tüm ülke genelinde Olağanüstü Hal İlan edilmiş, olağanüstü hal gerekçe gösterilerek hiçbir hukuki denetim, adli ve ya idari soruşturma yapılmaksızın toplu KHK listeleriyle birçok kamu personeli FETÖ / PDY Silahlı Terör Örgütü ile irtibatlı ve ya iltisaklı olmak gerekçesiyle kamu görevinden uzaklaştırılmış ve kamu görevinden ihraç edilmiştir.
Olağanüstü Hal İşlemleri İnceleme Komisyonu ve İdare Mahkemeleri karar ile mesleğe iade olan Emniyet Genel Müdürlüğü Personelleri, ilgili mevzuat gereği açıkta ve ihraçta geçen sürelerdeki tüm mali kayıplarını almaya hak kazanmıştır. Ancak uygulamada Emniyet Genel Müdürlüğü ihraç sonrası kamu görevine iade edilen personellere “Fazla Çalışma ücreti” ödememiş, maaşlarına “faiz işletmeksizin” ödeme yapmıştır.
KHK SONRASI MESLEĞE İADE EDİLEN KAMU PERSONELİ EMNİYET GENEL MÜDÜRLÜĞÜ PERSONELİ FAZLA ÇALIŞMA ÜCRETİ ALABİLİR Mİ?
3201 sayılı Emniyet Teşkilatı Kanununun ek 21 inci maddesinde “657 Sayılı Devlet Memurları Kanununda belirtilen en yüksek devlet memurları aylığı (ek gösterge dahil) baz alınarak Emniyet Hizmetleri sınıfında personellere nasıl ödeneceği açıklanmış ve bu ödeme ile ilgili olarak iç işleri bakanlığınca belirtilen usul ve esaslara göre fazla çalışma ücreti ödenmektedir. Fazla çalışma ücreti tüm emniyet personeline, hiçbir ayrım yapılmadan ödenen genel bir ücrettir. Şöyle ki iş bu ücretin ödenmesi sırasında, fiilen fazla çalışma olup olmadığına bakılmamaktadır. KHK sonrası mesleğe iade edilen kamu personeli Fazla Çalışma Ücretine de hak kazanır.
Danıştay 11. Dairesinin, 23/06/2009 tarih, 2006/6559 Esas, 2009/6677 Karar, sayılı ilamında “söz konusu düzenlemelerde 3201 sayılı kanunun ek-21 maddesi uyarınca ödenen fazla çalışma ücretinin mesai dışında yapılan fazla çalışma karşılığı olarak değil, görevin niteliği, yapılan işin zorluğu ve önemi doğrultusunda emniyet hizmeti sınıfı kadrolarında bulunanlardan görev ve yapılan birime göre sal bu görevi yerine getirmeleri nedeniyle her ay sabir yapılan bir ödeme olduğu..” denilmektedir.
Fazla çalışma ücreti, yıllık izindeki ve ya doğum iznindeki fiilen çalışmayan personellere dahi ödenmektedir. Fazla çalışma ücretinin ödenmesi sırasında, Emniyet Genel Müdürlüğü’nün iddia ettiği gibi fiilen çalışma olup olmadığı da bakılmamaktadır.
Hatalı tespit ile aylarca mağdur edilen kamu görevlilerinin mesleğe iadesi hakkındaki 679 sayılı KHK ile tüm mali ve sosyal haklarının ödeneceği belirtilmiştir. Danıştay kararları doğrultusunda, 3201 sayılı kanunun ek-21 maddesi uyarınca ödenen fazla çalışma ücretinin mesai dışında yapılan fazla çalışma karşılığı olarak değil, emniyet hizmetleri sınıfında bulunanların sal bu görevi yerine getirdikleri için ödenen sabit bir ödeme olduğunu dikkate alınmalıdır.
Ofisimizce takip edilen yüzlerce “Fazla Çalışma Alacağı” davasında, idare mahkemeleri tarafından lehe sonuçlar alınmıştır.
KHK SONRASI MESLEĞE İADE EDİLEN KAMU PERSONELİ / EMNİYET GENEL MÜDÜRLÜĞÜ PERSONELİ FAİZ ALABİLİR Mİ?
KHK ile meslekten ihraç sonrası, mesleğe iade edilen polis memurları / komiser ve ya komsier yardımcılarına açıkta ve ihraçta geçen sürelere ilişkin mahrum kaldığı maaşlar ödenmektedir. Ancak ödenen maaşlar yönünden Emniyet Genel Müdürlüğü’nce Mahkeme Kararı olmadığı gerekçesiyle faiz işletilmemektedir. EGM nin maaşlara faiz işletilmemesi görüşü hatalıdır.
Faiz, konusu para olan borçlarda, alacaklının bu paradan mahrum kaldığı süre içinde uğrayacağı kayıpların, başka bir anlatımla bu paranın kullanılamamasından dolayı yoksun kalınan kazancın karşılığıdır. İade olan personelin kamu görevinden uzaklaştırıldığı tarih ile kamu görevine iade tarihi arasında geçen süreçte, paranın değerinde meydana gelen aşınma nedeniyle mağdur olduğu, bu süre zarfında, parasal hakkını kullanma, tasarruf ederek (veya yatırıma dönüştürülerek) gelirinden yararlanma imkanından da mahrum kaldığı açıktır.
Faiz alacağının, asıl alacağa bağlı feri bir alacak olması ve davacının yoksun kaldığı maaşlarının uzun bir zaman geçtikten sonra kendisine ödenmiş olması, dolayısıyla ihraç sonrası mesleğe iade edilen personelin, kendisinden kaynaklanmayan nedenlerle alacağına geç kavuşması nedeniyle, bu sürede alım gücünde meydana gelen azalmanın karşılanması bakımından sonradan ödenen maaşların, davacı kamu görevinden uzaklaştırılmamış ve ihraç edilmemiş olsaydı ödenmesi gereken tarihlerden itibaren yasal faizinin ödenmesi gerekirken aksi yönde tesis edilen EGM işlemi hukuka uygun değildir, idare mahkemelerinde yargılamayı gerektirir.
Nitekim, benzer bir olayda, başvurucunun açıkta geçirdiği sürede alamadığı birikmiş maaş alacaklarının ödenmesine rağmen faiz ödemesi yapılmamasına yönelik işlemin iptali istemiyle açılan davanın reddedilmesi üzerine yapılan bireysel başvuru sonucu Anayasa Mahkemesince verilen 07/02/2019 tarih ve 2015/4812 sayılı karar ile Ankara Bölge İdare Mahkemesi 7. İdari Dava Dairesi’nin 13.11.2019 tarihli ve E:2019/541, K:2019/985 sayılı kararı da bu doğrultudadır.
Ofisimizce takip edilen yüzlerce “Faiz Alacağı” davasında, idare mahkemeleri tarafından lehe sonuçlar alınmıştır.
NETİCETEN KHK SONRASI MESLEĞE İADE EDİLEN KAMU PERSONELİ / EMNİYET GENEL MÜDÜRLÜĞÜ PERSONELİ FAİZ ALABİLİR Mİ? MAAŞLARININ FAİZİNİ ALABİLİR Mİ? FAZLA ÇALIŞMA ÜCRETİ ALABİLİR Mİ? FAZLA ÇALIŞMA ÜCRETİNİN FAİZİNİ ALABİLİR Mİ?
Sorularının cevabı EVETTİR.
DAVA AÇMA SÜRESİ NEDİR ?
İYUK uyarınca İdari İşlemlere karşı dava açma süresi işlemin tebliğini izleyen tarihten itibaren 60 gündür. Ancak öncelikle idari makamlara başvuru zorunluluğu olup, doğrudan dava açılması mümkün değildir.
İdari makamlara başvurudan itibaren 30 Gün içerisinde gelen olumsuz cevaba karşılık 60 gün içinde dava açılması gereklidir. 30 gün cevap gelmemesi halinde, idarenin cevabının ZIMMI RED olduğu kabul edilmeli ve yine 60 günlük dava açma süresi içerisinde dava açılmalıdır.
Davalı idareye başvuru ile sürecin başlatılması gerekliliğinden, her zaman başvuru ile 60 günlük sürenin canlandırılabileceği yanılgısına düşülmemelidir. KHK sonrası Mesleğe iade edilen Personelin Faiz ve Diğer parasal haklarına ilişkin dava açabilmesi için ödemeyi izleyen 60 gün içerisinde resmi işlem yapmış olma zorunluluğu vardır. 60 günlük süre hak düşürücüdür. Uygulamada çoğu kez kişilerin süre yönünden mağdur olduğu bilinmekte, bu hususa önemle dikkat etmeniz tavsiye edilmektedir.
İDARE MAHKEMESİ DAVA AÇILIŞ HARÇ ve MASRAFI NE KADAR ?
İdare Mahkemesinde vekiliniz aracılığı ile dava açma bedeli, 2022 2. Yarısı itibariyle harç ve gider avansı, pul toplamı, 611,50 TL dir. Yürütmeyi Durdurma, Tedbir talebi gibi ekstra talepler bu bedelin artmasına sebebiyet verecektir.
Daha kapsamlı bilgi için muhakkak bir avukatta danışmanız hukuken menfaatinize olacaktır. Hukuki mücadelenizde destek için, arzu ederseniz tarafımızla iletişime geçebilirsiniz.
Yazar
Çiğdem Derdiyok Kubulan
Bursa Doğumlu olup Lise’yi Ulubatlı Hasan Anadolu Lisesi’nde Okumuştur Sonrasın da Beykent Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde Tam burslu olarak 3,5 yıllık bir sürede lisans eğitimini tamamlamıştır. Mezuniyetin ardından, Bursa Barosunda stajın bitimi ile, 2015 yılında Derdiyok Hukuk Bürosunu Kurmuştur.