Derdiyok Hukuk Bürosu 2015 yılında Av. Çiğdem Derdiyok Kubulan tarafından kurulmuştur. Ceza Hukuku, İdare Hukuku, Anayasa Hukuku , İş Hukuku, Anonim-Limited Şirket vekilliği, Trafik Kazasından Kaynaklı Tazminat  davaları, Sigorta Hukuku olmak üzere bir çok alanda faaliyet yürütmekte, çok sayıda müvekkiline şeffaflık ilkesi ile hizmet vermektedir.

İletişim

(0224) 256 07 77

Hacı İlyas, Ulubatlı Hasan Blv. No:104, 16220 Osmangazi/Bursa

Şirket Danışmanlığı; Türk Ticaret Kanunu çerçevesinde düzenlenen; ekonomik faaliyetlerin düzenlenmesine katkı sunan; şirketlerle firmalar için geçerli olan hukuki süreçleri içine alan hukuk birimine denir. Özellikle Yeni Türk Ticaret Kanunu konusunda uzmanlaşmış olan avukatlar; danışmanlık çerçevesinde profesyonel düzeyde hizmet sunarlar. Uluslararası sözleşme ve anlaşmalara uyumlu bir şekilde geliştirilmektedir.

Şirket Danışmanlığı; ticaret hukukunun önemli bir dalıdır. Bu hukuk alanı, kuruluş, operasyon, iflas ve tasfiye dahil olmak üzere şirketlerin ve diğer anonim kuruluşların düzenlenmesini içerir. Halka açık şirketlerin dosyalama gerekliliklerine ve düzenleyiciler tarafından gözetime tabi olmaları da bu kapsamda değerlendirilmektedir. Şirket danışmanları, şirketleri yöneten ve daha geniş şirket danışmanlığı kategorisinin bir parçası olan bir hukuk alanıdır.

İçindekiler

Şirket Danışmanlığı neleri kapsar?

Ticaret Hukuku çerçevesinde yer alan hukuki alandır. Özellikle şirketlerin kurulması ve birleştirilmesiyle devredilmesi ve tasfiyesi gibi konuların tamamı şirket danışmanlığı kapsamında yer almaktadır. Yine şirketlerin bölünmesi gibi teknik konular da  danışmanlık bünyesinde yer almaktadır. Ayrıca şirketlerin kuruluşunun temel dinamikleri; devralma işlemleri vs de danışmanlık kapsamında yer almaktadır.

Kurumsal yönetim, şirketlerin sahipleri veya hissedarları tarafından nasıl kontrol edildiğini açıklayan bir terimdir. Ayrıca; yöneticiler ve hissedarlar, yatırımcılar arasında çıkar çatışması olup olmadığını izleyen kurumsal yönetimi yöneten bir dizi yasayı ifade eder. Bu, finansal raporlamada şeffaflık, finansal raporlama üzerindeki iç kontroller, yönetim kurulu komitelerindeki bağımsız yöneticiler veya finansal raporlama süreçlerini denetleyen denetim komiteleri gibi faktörleri içerebilir.

Şirketleri kuran ve yöneten hukuk bütünü olarak oldukça kapsamlıdır. İşletmelerin yasal hak ve yükümlülüklerini ilgilendiren ticaret hukukundan farklıdır. Şirket danışmanlığı, sermaye artırma ve finansal raporlama dahil olmak üzere kurumsal finansmanı kapsar. Dolayısıyla  şirket danışmanlığının ana yönü, bir şirketin oluşturulması ve sürdürülmesi ile ilgilidir. Bütün bu bilgiler ışığında şirketler hukukunun bir ülkedeki ticari faaliyetlerin düzenlenmesinde kritik bir öneme sahip olduğunu ifade etmek mümkün olmaktadır.

Şirket Danışmanlığı; işletmeler, şirketler ve kurumsal yönetim ile ilgili yasaları içermektedir. Her büyüklükteki ticari kuruluşun nasıl çalıştığını düzenleyen tüzüklerle ilgilenir. Dolayısıyla şirketler hukukun hayata geçirilmesinde pek çok farklı prosedür dikkate alınmak durumundadır. Ana sözleşme ve tüzük gibi belgeleri, yöneticilerin görevleri gibi konuları ve hissedar hakları ve sorumlulukları gibi işle ilgili diğer konuları düzenler

Şirket Danışmanlığı kaça ayrılır?

Şirketler;En az 2 veya daha fazla kimsenin emek ve mallarını bir sözleşme çerçevesinde birleştirerek; oluşturdukları topluluğa şirket denir. Ülkemizde  şirket danışmanlığı düzenlenmesinde Türk Ticaret Kanunu maddeleri dikkate alınmaktadır. Türk Ticaret Kanunu çerçevesinde aşağıda sıraladığımız gibi 5 farklı şirket türü bulunmaktadır;

  • Kolektif şirket
  • Komandit şirket
  • Limited şirket
  • Kooperatif
  • Anonim şirket

Türk Ticaret Kanunu 124 ile 644. Maddelerine göre düzenlenen şirketler hukuku; bir şirketin kuruluşundan başlayarak; tavsiye aşamasında kadar tüm süreçleri içine almaktadır. Dolayısıyla şirket danışmanları şirketin kuruluşundaki ana sözleşmeden tutun da ticaret siciline ve karar alma mekanizmalarına varıncaya kadar pek çok farklı dinamiği içerdiğini rahatlıkla ifade edebiliriz.

Bir şirketin unsurları nelerdir?

Şirket, kanunla oluşturulmuş en az iki kişiden oluşan topluluktur. Bir şirketin, mülk sahibi olmak ve dava açmak veya dava açmak da dahil olmak üzere birçok yönden ayrı bir kişi olarak hareket etmesine izin veren bir tüzel kişiliğe sahiptir. Ayrıca sahiplerinden ayrı yasal yükümlülükleri vardır. Başka bir deyişle, şirketin yükümlülükleri, sahiplerinin varlıklarına karşı uygulanamaz. Bir şirketin unsurları gündeme geldiği zaman aşağıdaki unsurlar karşımıza çıkmaktadır;

  • Kişiler
  • Sözleşme
  • Sermaye
  • Amaç ve ortak çalışma iradesi

Şirketler her şeyden önce ayrı bir tüzel kişiliktir. Bir sözleşme çerçevesinde kurulan şirketlere ait sermaye bulunur. Bireyler veya diğer şirketler olabilen hissedarlar ve yöneticiler şirket sermayesine katkıda bulunurlar. Şirketler ayrıca ortak amaç ve ortak çalışma iradesi çerçevesinde oluşturulmuş olan organizasyonlardır.

Şirket Danışmanlığı neden önemlidir?

Şirketler, oldukça yaygın bir iş organizasyonu biçimi olarak karşımıza çıkmaktadır. Sınırlı sorumluluk koruması isteyen ve bu nedenle şirketin maruz kaldığı herhangi bir borçtan kişisel olarak sorumlu olmak istemeyen birçok yatırımcının olduğu durumlarda özellikle yararlıdırlar. Şirket kuruluş türleri arasında ortaklıklar ve şahıs şirketleri bulunur. Şirket danışmanlığı ekonomik hayatın yasalara uygun bir şekilde devam etmesi konusunda kritik bir etkiye sahiptir.

Şirketlerin sorunsuz çalışması ve yasalara uygun olarak faaliyet göstermeleri için esastır. Buna ek olarak, bir şirketi yönetirken sorumluluklarınızı anlamanın önemli olmasının birçok başka nedeni vardır. Kendinizi kişisel sorumluluktan korumak için şirketler hukukuna uygun bir şekilde hareket etmek gerekmektedir.  İşletmenizin adil ve dürüst bir şekilde yürüttüğü müşterileri, tedarikçileri ve çalışanları memnun etmek de şirket danışmanlıkları sayesinde mümkün olacaktır.

şirket danışmanlığı

Şirket Danışmanlığı davasına kim bakar?

 Şirket danışmanlığı, Türk Ticaret Kanunu çerçevesinde oluşturulan, hukuksal bütünlüktür. Şirketlerle alakalı uyuşmazlıklar gündeme geldiği zaman, Asliye Ticaret Mahkemesi gündeme gelmektedir. Çünkü Asliye Ticaret Mahkemeleri;  şirket danışmanlığı kaynaklanan davalara bakmaktadır. Bilindiği üzere bir şirket, mülk sahibi olabilen, sözleşmelere girebilen ve çalışanları işe alabilen bir tüzel kişiliktir. Bu tüzel kişiliğin haklarının korunması konusunda  şirket danışmanlığı alanında uzman olan avukatlardan hizmet almak şarttır. Böylece şirketlerin haklarını korumaları ve uyuşmazlıkların yasalara uygun bir şekilde çözüme kavuşması mümkün olmaktadır.

Sonuç olarak  şirket danışmanlığı, oldukça geniş kapsamlı bir faaliyet alanı olarak karşımıza çıkmaktadır. Ticaret hukukunun içeriğinde yer alan şirketler hukukunun, uygulanmasında yasalara uygun hareket etmek şarttır. Ancak bu sayede şirketlerin haklarını korumaları mümkün hale gelecektir. Şirket danışmanlığını etkili bir düzeyde uygulanması her şeyden önce şirketlerin ortak haklarının korunması ve devamlılıklarını yürütmelerini mümkün kılacaktır. Bundan dolayıdır ki şirket sahipleri açısından şirket danışmanlığı genel prensiplerini biliyor olmak; beraberinde önemli kazanımları getirecektir.