Derdiyok Hukuk Bürosu 2015 yılında Av. Çiğdem Derdiyok Kubulan tarafından kurulmuştur. Ceza Hukuku, İdare Hukuku, Anayasa Hukuku , İş Hukuku, Anonim-Limited Şirket vekilliği, Trafik Kazasından Kaynaklı Tazminat  davaları, Sigorta Hukuku olmak üzere bir çok alanda faaliyet yürütmekte, çok sayıda müvekkiline şeffaflık ilkesi ile hizmet vermektedir.

İletişim

(0224) 256 07 77

Hacı İlyas, Ulubatlı Hasan Blv. No:104, 16220 Osmangazi/Bursa

İş hukuku, çalışanların ve örgütlerinin yasal hak ve sorumluluklarını ve kısıtlamalarını ele alan yasalar, idari kararlar ve içtihatlar bütünüdür. İş hukuku, işçi tazminatı, asgari ücret ve istihdamın diğer yönleriyle ilgilidir. Ayrıca; iş hukuku, çalışanların, işverenlerin, sendikaların hakları ve görevleri ile bunların hükümetle olan ilişkilerini ele alır. Bu konuları inceleyen, düzenleyen ve tanımlayan alana iş hukuku denir. Dolayısıyla iş hukuku temel kavramları gündeme geldiği zaman 4857 sayılı İş Kanunu’nun içerisinde yer alan tüm kavramlardan söz etmek mümkün olmaktadır. Bu aşamada; işveren, işçi, stajyer, alt işveren ya da işletme gibi kavramların tamamı iş hukukunun temel kavramları arasında yer almaktadır.

İçindekiler

İş Hukuku Nedir?

İş hukuku, işe alma, ücretler, yan haklar, disiplin ve fesih gibi istihdam ilişkilerinin tüm yönleri dahil olmak üzere, çalışanlar ve işverenler arasındaki ilişkiyi düzenleyen bir yasalar bütünüdür. İş kanunu ayrıca ücretler, yan haklar ve diğer istihdam hüküm ve koşulları konusunda yönetimle toplu pazarlıkta işçileri temsil eden sendikaları da kapsar.

İş hukuku, çalışanların ve işverenlerin haklarını ele alan bir hukuk kategorisidir. İş hukuku, istihdam standartlarını, çalışma ilişkilerini, işçi tazminatını ve sağlık ve güvenliği kapsar. İş hukuku, karmaşık bir süreci beraberinde getirmektedir. Bu tür hukuk alanları; karmaşıktır! Çünkü pek çok yasa belirli durumlara uygulanması bakımından örtüşür. Bu da karşımıza çok sayıda farklı teknik detaylı çıkarmaktadır.

İş hukuku, hem genel hukuktan hem de yasal hükümlerden oluşur. İş hukukunun en yaygın yönleri iş sözleşmelerinde bulunurken, diğer yönleri işveren-çalışan ilişkileri için bir çerçeve sağlayan hükümet düzenlemelerinde bulunur. Bütün bu bilgiler ışığında iş hukukunun son derece geniş kapsamlı bir faaliyeti içine aldığını rahatlıkla ifade edebiliriz.

İş Hukuku Davaları İş Hukuku Konusu Nedir?

İş hukuku, işverenler ve çalışanlar arasındaki ilişkiyi düzenleyen bir dizi kural ve düzenlemedir. Bu hukuk dalı, işe alma, işten çıkarma ve iş koşulları gibi konuları da içeren istihdam ilişkisini düzenler. Aşağıda sıraladığımız alanlar; iş hukuku konuları arasında yer almaktadır;

  • Adil muamele
  • Sendikalaşma hakkı
  • Ayrımcılık yapmama

Adil muamele; işveren, hakları, menfaatleri ve tazminatları açısından tüm çalışanlara adil ve eşit davranılmasıyla ilgilidir. Ayrımcılık yapmama; hiçbir çalışana ırk, din, cinsiyet veya başka bir temelde ayrımcılık yapılmamasını kapsamaktadır.

Çalışanlar, istihdamla ilgili konularda çıkarlarını korumak için sendika veya dernek kurma hakkına sahiptir. Kendi aralarından seçecekleri temsilciler vasıtasıyla işverenlerle toplu iş sözleşmesi yapabilirler. Bu tür hakların tamamı sendikalaşma hakkı kapsamında yer almaktadır.

İş Hukuku

İş Hukuku Neleri Kapsar?

İş hukuku, hem çalışanların hem de işverenlerin hak, menfaat ve sorumluluklarını kapsar. Ayrıca, istihdam koşullarını ve çalışanları işe alma ve işten çıkarma kurallarını da düzenler. İş hukuku, ayrımcılık, taciz ve haksız fesih dahil olmak üzere çok çeşitli konuları kapsar.  İş hukukunun amacı, işveren hukukunu korumayı sağlarken işçi haklarını korumaktır. İş kanunları ulusal düzeyinde belirlenir. Hatta iş kanunları uluslararası normlara uygun olmak durumundadır. Bu hem işçi hem de işverenler açısından geçerliliğini korumaktadır.

İş hukuku, çalışanların hak ve sorumluluklarını inceleyen bir hukuk dalıdır. İş kanunları, hem işverenlerin hem de çalışanların çıkarlarını dengelemek için tasarlanmıştır. Ayrıca çalışma koşullarını, sosyal yardımları ve güvenlik standartlarını düzenleyerek işçilerin haklarını korumak için vardır. Bütün bu bilgiler ışığında iş hukuku söz konusu olduğu zaman aşağıdaki konular karşımıza çıkmaktadır;

  • İşçi ücretleri
  • İşsizlik sigortası
  • İşçi ile iş veren ilişkileri
  • İşçilerin çalışma koşulları
  • İş yeri güvenliği ve sağlığı
  • İşçi sendikaları ve sözleşmeler

İş Hukuku Kaça Ayrılır?

Günümüz itibariyle iş hukuku oldukça geniş kapsamlı bir alan olarak karşımıza çıkmaktadır. Genel anlamda iş hukuku aşağıda sıraladığımız gibi 2 farklı açıdan ele alınmaktadır;

  • Toplu iş hukuku
  • Bireysel iş hukuku

Toplu iş hukuku; toplu olara kolektif seviyedeki iş ilişkilerini kapsayan bir iş hukuku alanıdır. Bu tür hukuk alanlarında taraflardan en az birisinin mesleki kuruluşlarla bağının bulunması gerekmektedir. Toplu iş hukuku gündeme geldiği zaman; işçi ve işveren sendikalarına ait kuruluşlar devreye girer. Yine sendikaya üyelik ya da toplu iş sözleşmesi gibi konular toplu iş hukukunun alanları arasında yer almaktadır.

Bireysel iş hukuku; işçi ve işveren arasında yer alan iş sözleşmesinden hareketle ortaya çıkan konularla ilgilidir. Bireysel iş hukuku alanı; bireysel iş sözleşmesinin hazırlanması; hak ve borçlar ya da işçi sağlığı ve güvenliğiyle doğrunda ilgilidir. Yine dinlenme saatleri, çalışma koşulları ve iş sözleşmesinin sona erdirilmesi gibi konular da bireysel iş hukuku kapsamında yer alır.

İş Hukukunun Temel İlkeleri Nelerdir?

İş hukuku, işçi, işveren ve sendikaların hakları korurken; tarafların ödevlerini de düzenler. Yasalar, işçileri ve çıkarlarını korumak için tasarlanmıştır. İş hukuku temelde, işverenler ve çalışanlar arasındaki gücü dengelemeye çalışır. İş hukuku temel ilkeleri gündeme geldiği zaman uluslararası geçerliliği bulunan aşağıda sıraladığımız ilkeler karşımıza çıkmaktadır;

  • İş hukuku eğitimi ilkesi
  • Sözleşme özgürlüğü ilkesi
  • İşçi haklarının korunması
  • İşçi yararına yorum ilkesi
  • İsteğe bağlı istihdam ilkesi
  • İşçinin kişiliğinin tanımlanması

İş hukukunun temel ilkeleri gündeme geldiği zaman karşımıza isteğe bağlı istihdam gibi teknik kavramlar çıkmaktadır. İsteğe bağlı istihdam, insanların herhangi bir zamanda herhangi bir nedenle veya hiçbir neden olmaksızın kovulabileceği anlamına gelir. Bu kuralın istisnaları olduğunu unutmamak önemlidir. Burada devreye iş hukuku kuralları girmektedir.

İş Hukuku Çalışma Alanları Nelerdir?

Son zamanlarda karşımıza sıklıkla çıkan; iş hukuku, işçi, işveren ve sendikaların hak ve ödevlerini konu alan hukuk dalıdır. Ayrıca işçi tazminatını, işsizlik sigortasını ve ayrımcılığı da kapsar. İş hukuku, çalışanların ve işverenlerin hak ve görevlerini ele alan yasal ve genel bir hukuk organıdır. İş kanununun kapsadığı alanlar şunlardır:

  • Ücret tespiti
  • Çalışma saatleri
  • Fazla mesai tazminatı
  • İşyeri güvenliği ve sağlığı
  • Sendika organizasyonu ve faaliyeti
  • Tatiller, hastalık izni, sağlık hizmetleri
  • Irk, cinsiyet veya yaşa dayalı ayrımcılık
  • Göçmen işçileri etkileyen göç sorunları
  • Emekli maaşları ve diğer yan haklar gibi yardımlar

İş hukuku, çalışanların işteki haklarını tanımlamak ve iş ilişkilerini düzenlemek için genellikle endüstriyel ilişkilerle birlikte kullanılır. Ayrıca iş hukuku, belirli bir şirket veya sektördeki çalışanlar ve işverenler arasındaki toplu sözleşmeye atıfta bulunabilir. Sonuç olarak iş hukuku gündeme geldiği zaman pek çok farklı teknik detay karşımıza çıkmaktadır. Bu aşamada iş hukukunun hem işçi hem de işveren hak ve hukukunu gözettiğini rahatlıkla ifade edebiliriz.