Ticaret Hukuku
- Anasayfa
- Ticaret Hukuku
İçindekiler
Ticaret hukuku; ticaretle uğraşanların hak ve sorumluluklarını belirleyen yasalar bütününe denir. ticari hayatın yasalar çerçevesinde düzenlenmesinde etkilidir. Şirket sahipleri, kurum ve kuruluşlarla gerçek kişilerin, ticari hayatlarının düzenlenmesine dair maddeler; hukuk kapsamında yer almaktadır. Ticari işlemleri ve işletmeler arasındaki ilişkileri düzenleyen bir hukuk dalı olarak önemli bir konumda yer almaktadır.
Türk Ticaret hukuku, sözleşmeler, haksız fiiller ve acentelik gibi ticari işlemlere ilişkin tarafların yükümlülüklerini ve haklarını düzenleyen yasal ilkeleri kapsar.hukuk alanı günümüz koşullarında, küreselleşme ve uluslararası ticaret anlaşmalarından önemli ölçüde etkilenmiştir. Dolayısıyla ticaret hukuku söz konusu olduğu zaman uluslararası kurallar da karşımıza çıkar.
Ticaret Hukuku Alanları Nelerdir?
Ticaret hukuku kapsamlı bir alanı içine almaktadır. Bu durum ticaretin her geçen gün itibariyle gelişmesiyle ilgilidir. Bağımsız bir hukuk alanı olarak karşımıza çıkan ticari hukuk; borçlar ve medeni hukuk alanlarıyla yakından ilgilidir. Günümüz itibariyle gündeme geldiği zaman aşağıda sıraladığımız 6 farklı alan karşımıza çıkmaktadır;
- Ticari İşletme Hukuku
- Şirketler Hukuku
- Kıymetli Evrak Hukuku
- Taşıma Hukuku
- Deniz Ticareti Hukuku
- Sigorta Hukuku
Ticari işletme; esnaf işletmesi olarak tanımlanan ancak bu sınırı aşmış olan bir gelir düzeyi elde etmeni amaçlayan faaliyetleri bağımsız ve devamlı bir şekilde yürüten işletmelerdir. Ticari işletme hukuku bu işletmelerin hak ve sorumluluklarıyla yakından ilgilidir. Şirketler hukuku, şirketlerin nasıl kurulduğunu ve yönetildiğini düzenler. Bir şirket, sahiplerinden ayrı bir tüzel kişiliktir. Şirketler hukuku, bir işletme sahibi öldüğünde, sakat kaldığında veya şirketini iflas ettiğinde ne olacağını düzenler.
Kıymetli evrak; senet gibi sağlam bağlantılı olan evraklara; kıymetli evrak denir. Kıymetli evrakların düzenlenmesi ve ortaya çıkan uyuşmazlıkların çözümü gündem geldiği zaman karşımıza kıymetli evrak hukuku çıkar. Taşınmayla ilgili olarak ortaya çıkan hukuk kuralları; taşınma hukukuyla yakından ilgilidir. Yine sigorta ve deniz ticareti hukuku da ticaret hukuk dalının en kapsamlı alanları arasında yer almaktadır. Tüm bu bilgiler ışığında oldukça geniş kapsamlı bir hukuk alanı olduğunu rahatlıkla ifade edebiliriz.
İlginizi Çekebilir: İş Hukuku Hakkında Bilmeniz Gerekenler
Ticaret hukuku neleri kapsar?
İş hukuku olarak da bilinen ticaret hukuku, ticari işlemin yasal yönleriyle ilgilidir. Satış sözleşmeleri ve kiralamalar gibi sözleşmelerin ve diğer ticari sözleşmelerin incelenmesini içerir. Yaygın bir yanılgı, yalnızca büyük şirketler veya işletmeler için geçerli olduğudur. Ancak bireyler bile başka bir kişi veya kuruluşla herhangi bir türde işlem yapmaları durumunda ticaret kanunlarından etkilenebilirler.
Ticari işlemleri ve ticareti yöneten hukuk alanı olarak karşımıza çıkmaktadır. Kurumsal yönetim, menkul kıymetler ve yatırımlar, satışlar, acentelik ve dağıtım anlaşmaları, fikri mülkiyet hakları ve uluslararası ticaret için yasal çerçeveyi içermektedir. Hukuk alanının geniş kapsamlı olmasında ticaret hayatının etkili bir düzeyde gelişmesi ve değişim göstermesi etkili olmaktadır. Bundan dolayıdır ki sürekli bir şekilde güncellenen bir hukuk alanı olduğunu rahatlıkla ifade edebiliriz.
Mal alım satımı, iş hukuku, sözleşmeler ve şirketler hukuku gibi konularla ilgilenen bir hukuk dalıdır. İşletmelerin, tüketicilerin ve çalışanların hak ve sorumluluklarını ele alır. Buna iş sözleşmeleri, tüketici koruma yasaları, fikri mülkiyet hakları ve şirket hukuku gibi şeyler dahildir. Aynı zamanda, bir şirket için çalışan kişiler ile işverenleri arasındaki anlaşmazlıkları da ifade edebilir. Dolayısıyla ticaret hukuku gündeme geldiği zaman karşımıza geniş bir faaliyet alanı çıkar.
Ticaret hukukunun özellikleri nelerdir?
Ticaret hukuku özellikleri gündeme geldiği zaman; ticari açıdan öngörülen örf ve adetlere uygun davranmak en çok karşımıza çıkan özellikler arasında yer alır. Ticari amaçlı işletmelerde genellikle şekilciliğin ön planda yer aldığı bilinmektedir. Bir de tarafların eşitliği ilkesinin bulunduğu ve bazı durumlarda sınırlandırıldığı kendine özgü bağımsız bir alan olduğunu ifade etmek mümkün olmaktadır. Hukukun özellikleri, genel hukuk kurallarına ve bun hukuk kurallarının işleyişine uygun olmak durumundadır.
Bir iş yürütmenin yasal yönleriyle ilgilenen bir hukuk dalıdır.Uyuşmazlık işlerin yürütülmesinden kaynaklanan veya bunlarla ilgili olduğu tüm hukuk alanlarını ifade eder. Sözleşmeler ve haksız fiillerle ilgili konular da dahil olmak üzere ticari işlemleri yöneten yasal ve düzenleyici kuralların yanı sıra ticaret ve ticaretle ilgili hükümet düzenlemelerini kapsamaktadır. Güncellenebilen ve modern çağa ayak uydurabilecek bir şekilde genişleyebilen bir hukuk alanıdır.
Ticaret hukuku hakkında?
Ticaretle uğraşan tüm kuruluşları kapsadığı için iş hukukundan daha geniş bir terimdir. Ticari işlemlerde ortaya çıkan hukuki sorunları kapsar ve uyuşmazlıkların çözümüne ilişkin kuralları sağlar. Ticaret hukuku hakkında detaylı bir araştırma yaptığımız zaman satışlar, sözleşmeler, gayrimenkul, teminatlı işlemler ve uluslararası ticaret gibi farklı alanlar karşımıza çıkar. Bu aşamada ticaret hukukunun pek çok farklı teknik detayı içerdiğini rahatlıkla ifade edebiliriz.
Sonuç olarak, ticari işlemleri ve ticari anlaşmazlıkları yöneten bir kanunlar bütünüdür. Bu hukuk alanı, özel kişiler arasındaki ilişkileri düzenleyen özel ticaret hukuku ile işletmeler ile devlet arasındaki ilişkileri düzenleyen kamu hukukunu ifade etmek için kullanılabilir. Özel ticaret hukuk, sözleşmeler ve satışlar gibi konuları içermektedir. Kamu ticaret hukuk, sanayi ve ticari faaliyetlerin düzenlenmesi, vergilendirme, menkul kıymetler düzenlemesi ve deniz ticareti gibi konuları içerir.