Derdiyok Hukuk Bürosu 2015 yılında Av. Çiğdem Derdiyok Kubulan tarafından kurulmuştur. Ceza Hukuku, İdare Hukuku, Anayasa Hukuku , İş Hukuku, Anonim-Limited Şirket vekilliği, Trafik Kazasından Kaynaklı Tazminat  davaları, Sigorta Hukuku olmak üzere bir çok alanda faaliyet yürütmekte, çok sayıda müvekkiline şeffaflık ilkesi ile hizmet vermektedir.

İletişim

(0224) 256 07 77

Hacı İlyas, Ulubatlı Hasan Blv. No:104, 16220 Osmangazi/Bursa

Taşınmaz hukuku, gerçek ve ya da tüzel kişilerin kendileri için veya ticari amaçla mal edinmeleri, bu taşınmazların devri, taşınmazların tescil ve iptali, taşınmazların özelliklerinin değiştirilmesi, bu malların kiralanması veya sınırlı ayni haklar kurulması konularını içermektedir. Ev, arsa, daire gibi taşınmazlar ve bu taşınmazlara ait tüm işlemler taşınmazlar hukuku kapsamında düzenlenmektedir. 

Taşınmaz hukuku bir diğer adıyla gayrimenkul hukuku olarak bilinen bu alan medeni hukuk içerisinde yer almaktadır. Taşınmazlar hukuku, Türk Medeni Kanun içerisinde Türk Borçlar Kanunu başta olmak üzere Kadastro Kanunu, Gecekondu Kanunu, Tapu Kanunu, Kültür ver Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu, Kat Mülkiyeti Kanunu, Vakıflar Kanunu, Kamulaştırma Kanunu, Orman Kanunu gibi birçok mevzuatı içine almaktadır.

İçindekiler

Taşınmaz Hukuku Nedir?

Kişinin şahsi veya ticari amaçla edindikleri evler, arsalar taşınmaz olarak adlandırılmaktadır.  Bu taşınmazların arsasının alınmasından başlayarak bina inşa edilmesi için imar ve inşaat işlerinin takibi, tapu meseleleri taşınmazlar hukuku alanına girmektedir. Bir taşınmazın kiralanması ve bu kira işlemleri sırasında yapılması gereken sözleşmeler, ortaya çıkacak olan anlaşmazlıklar bu hukuk alanında çözüme kavuşturulmaktadır. 

Tapu işlerinde tapu değişikliği, tapunun iptali ve tapu edinme konuları da taşınmazlar hukuku içerisinde yer almaktadır.  Taşınmaz hukuku nedir denildiğinde bu alana rehin ve ipotek işlemleri, yabancı uyruklu kişilerin ülkemizde mal edinme işlemleri gibi birçok işlem taşınmazlar hukuku kapsamına girmektedir. Bu konuda alanında uzman gayrimenkul avukatları hizmet sunmaktadır. Bu avukatlar taşınmazlar hukuku alanında profesyonel hale geldikleri için davalarda çok başarılı sonuçlara ulaşılması mümkün olacaktır.

Taşınmaz Mal Hukuku Nedir?

Taşınmaz mal hukuku ile ilgili bilgi sunmadan önce taşınmaz mal ne demek bunu bilmek gerekmektedir. Taşınmaz mal; yerinde sabit olarak duran, bir yerden başka bir yere taşınması mümkün olmayan mallardır. Taşınmazlar fiziki olarak bir arsa ve üzerine bina edilmiş yapılar anlamına gelmektedir. Taşınmazlar hukuku bu arsalar, evler ile ilgili tüm işlemlerin, anlaşmazlıkların çözümünü kapsamaktadır.

Hukuk insanların yaşamının her noktası ile ilgili çeşitli düzenlemeler yapmıştır. Mülk edinme, mülkün el değiştirmesi, mülkün kiralanması, ev yapımı aşamasında ihtiyaç duyulan düzenlemeler gibi birçok alanda hukukun taşınmazla hukuku devreye girmektedir. Bu alanda Türk Medeni Kanunu içerisinde bulunan maddeler üzerinden haklar aranmaktadır.

Taşınmaz Hukuku Neleri Kapsar?

Taşınmaz hukuku çok geniş bir alanı kapsamaktadır. Haklarınızın hukuk çerçevesinde korunması adına taşınmazlar hukuku ile ilgili hizmet alanını, bu davalara hangi mahkemelerin baktığını öğrenmeniz uygun olacaktır. Taşınmazlar hukuku davalarının kapsadığı alanlar şu şekilde sıralanabilir:

  • Taşınmazların alım satım işlemlerinde doğan tüm hususlar
  • Bir taşınmazın tapu işlemleri ve bu konudan doğacak olan sorunların tümü
  • Kira sözleşmelerinin hazırlanması, ev sahibi ve kiracıların haklarının muhafazası
  • Yabancı uyruklu kişilerin vatandaşlık sahibi olmadan ülkemizde mülk edinme süreçleri

Taşınmazlar hukuku bu konularda ortaya çıkacak tüm hususlarda profesyonel gayrimenkul avukatları tarafından davalarınız takip edilmektedir. Davalar avukatlar aracılığıyla en yakın Asliye Mahkemelerine açılabilmektedir.

Taşınmaz Hukuk

Taşınmaz Hukuku Davaları

Taşınmaz hukuku davaları Türk hukuk sistemi içerisinde asliye hukuk mahkemesi tarafından görülmektedir. Bunun yanında bazı davalarda örneğin ortaklığın giderilmesi davlarında Sulh mahkemeleri devreye girmektedir. Kişinin sahip olduğu taşınmazlarla ilgili pek çok farklı sorun ortaya çıkabilir bütün bu sorunların ortadan kaldırılmasında hukuk çerçevesinde çözüm aramak uygun olacaktır.

Taşınmazlar hukuku toplumda ortaya çıkacak mülk edinmeden mülklerin el değiştirmesine, tapu işlemlerine, mülklerin kiralanmasından doğan sorunlara kadar her alanda çözüm sunmaktadır. İlgili mahkemeye alanında uzman bir avukat ile başvurmak sorunlarınızın hukuk çerçevesinde ortadan kaldırılması demektir. Bu davalar arasında en çok karşılaşılan davalar tapu iptali ve sicil davalarıdır. Bunun yanında özellikle tescil davaları çok geniş şekilde yer tutmaktadır.

Taşınmaz Hukuku Kapsamında Sunduğumuz Hizmetler

Taşınmazlar hukuku çok çeşitli davalar bakmaktadır. Bu davalar çeşitli alanlarda sunulmaktadır. Bu alanda en çok açılan davalar şunlardır:

  • Tapu iptali ve tescil davaları
  • Ortaklığın giderilmesi davaları
  • Kamulaştırma ile ilgili davalar
  • Bedel artırımı davaları
  • Şuf’a (önalım) davaları
  • Tapu kaydının düzeltilmesi davaları
  • Kira sözleşmeleri ile ilgili davalar
  • Kira alacağı, tahliye, kira tespiti davaları
  • Kat mülkiyeti uyuşmazlık davaları
  • Yabancı uyruklu kişilerin ülkemizde mülk edinme işlemleri
  • Arsa ve kat karşılığı inşaat sözleşmesi
  • Kentsel dönüşüm kapsamında inşaat sözleşmeleri
  • İmar planının değiştirilmesi ve iptali davaları

Bütün bu davaların yanında gayrimenkul ile ilgili tüm konularda taşınmazlar hukuku devreye girmektedir. Bu konularda çok daha hızlı adımlar atmak için gayrimenkul avukatları bu davalarla ilgilenmektedir. Böylece davalarda hızlı sonuçlar almak söz konusu olmaktadır.

Taşınmaz Hukuku Davalarında Görevli Mahkeme Neresidir?

Taşınmaz hukuku ile ilgili davalara bakan mahkemelere bakıldığında davaların özelliklerine göre davanın açılacağı mahkemenin değiştiği görülmektedir. Fakat genel olarak taşınmazlarla ilgili mahkemeler en yakın Asliye hukuk mahkemelerine açılmaktadır. Bu mahkeme kendi alanına giren davaları görüşüp sonuca bağlarken kendi görev ve yetkileri dışında olan davaları ilgili mahkemelere aktarmaktadır.  Taşınmazlarla ilgili görevli mahkeme Asliye hukuk mahkemeleridir denilebilir.

Taşınmaz Hukuku Davalarında Yetkili Mahkeme Neresidir?

Taşınmaz hukuku davaları bu alanda yetkili mahkemeler tarafından görülmektedir.  Bu mahkemeler ilgili mülkün en yakın olduğu yerdeki yetkili mahkemeler olup tam yetkili mahkemelerdir. Taşınmazlarla ilgili yetkili mahkemeler genellikle taşınmazın bulunduğu yerdeki Asliye Hukuk Mahkemesi’dir. Bunun yanında davaların niteliğine göre bazı davaların Sulh Hukuk mahkemesi tarafından görülmesi de söz konusu olmaktadır. Sulh hukuk mahkemesi; belirli özel hukuk davalarına bakmak üzere kurulmuş olan, asıl görevli mahkeme olan asliye hukuk mahkemesi ile birlikte iki genel mahkemeden biridir.