Her türlü taşınmaz malla ilgili her iki tarafın haklarını yasalar uygun olarak ele alan hukuk alanına gayrimenkul hukuku denilmektedir. Gayrimenkul hukukunda ev, işyeri, arsa, apartman, inşaat gibi taşınmazlarla ilgili davalar bakılmaktadır. Gayrimenkul hukuku eşya hukukunun önemli bir parçası olarak görülmektedir. Gayrimenkul hukuku davaları, Asliye Hukuk mahkemelerinde görülmektedir. Bu davalar taşınmazın bulunduğu yerlerdeki mahkemede açılan davalarla şekillenmektedir.
Emlak alım satımı ile kiralama, her türlü kira sözleşmelerinin hazırlanması, imar ve inşaat projelerinin mevzuata uygunluğunun denetiminin yapılması, bu projelerin gerekli izin ve ruhsatların alınması, tapu ve imar davalarının yürütülmesi, yabancıların mülk edinme hakları gibi konular gayrimenkul hukuku içerisinde yer almaktadır.
Gayrimenkul Hukuku Ne İş Yapar?
Gayrimenkul hukuku ne iş yapar denildiğinde öncelikle kişinin kendi haklarının korunması ile ilgili bilgi sahibi olması kadar bu davalara hangi mahkemenin baktığı da önem arz etmektedir. Gayrimenkul hukukunun baktığı davalar şu şekilde sıralanabilir:
- Ev sahibi ve kiracıların haklarının muhafazası, kira sözleşmelerinin hazırlanması
- Bir gayrimenkul ün tapu işlemleri, tapu işlemleri ile ilgili doğacak olan tüm sorunlar
- Vatandaşlık sahibi olmadan ülkemizde yabancı kişilerin mülk edinme süreçleri
- Gayrimenkullerin alım satımı ile ilgili tüm hususlar
Bütün bu konularda yaşayacağınız sıkıntılarla ilgili Gayrimenkul hukukundan yardım alabilirsiniz.
Gayrimenkul Hukuku Neleri Kapsar?
Gayrimenkul hukuku, kira sözleşmelerinin hazırlanması, tapu işlemleri, gayrimenkullerin kiralama sözleşmelerinin düzenlenmesi, eser sözleşmeleri, alım-satım sözleşmelerinin hazırlanması, ipotek sözleşmelerinin denetlenmesi ve düzenlenmesi, yabancıların mülk edinmesi, imar projelerinin çevre mevzuatına uygunluğunun denetlenmesi gibi konularda hizmet sunmaktadır. Bunlara ek olarak şu davalar da gayrimenkul hukukunun alanına girmektedir:
- Sözleşmelerden doğan uyuşmazlıklar nedeniyle açılan alacak davaları,
- Kira arttırma davaları,
- Kira bedelinin tespit edilmesi davaları,
- Tahliye davaları,
- Tapu iptali ve tescil davaları,
- Tasarrufun iptali davaları,
- Müdahalenin men’i davaları,
- Geçit hakkı davaları,
- Kar irtifakı davaları,
- Zilyetliğin korunmasına ilişkin davalar,
- Ecrimsil davaları,
- İpotek ve rehin davaları,
- Ortaklığın giderilmesi
- Yolsuz tescilin düzeltilmesi
Bütün bu davalarla ilgili olarak gayrimenkul hukuku sizlere destek verecektir.
Gayrimenkul Hukuku Davası Nasıl Açılır?
Gayrimenkul davaları, mülk sahipleri veya mülk üzerinde hak iddia eden kişiler tarafından açılabilmektedir. Bu davalar ilgili gayrimenkul un bağlı bulunduğu yerdeki asliye hukuk mahkemesine başvuru yapılması gerekmektedir. Bu başvuru dilekçe verilerek açılmaktadır. Davayı açan kişinin dilekçeyi yazılı olarak vermesi mahkeme sürecinin daha kısa sürmesini sağlayacaktır. Verilen dilekçenin açılacak dava ile ilgili olmasına dikkat edilmeli. Bunun yanında bu davalar delil ve bilirkişi beyanlarına dayandığı için dava açılması için yazılan dilekçeye eklerine resmi tüm belge ve evrakların eklenmesi gerekmektedir.
İlginizi Çekebilir: Taşınmaz Hukuku Hakkında Bilmeniz Gerekenler
Gayrimenkul Hukuku Davalarına Hangi Avukat Bakar?
Hukuk alanında açılan davalarda davayı alan avukatlar o dava ile ilgili alanda uzmanlaşmış kişiler olduğunda davalara çok daha kolay hakim olabilmektedir. Gayrimenkul davalarına bakacak olan avukatların da bu alanda uzmanlaşmış olması gerekmektedir.
Hukuk sistemimizde tapu işlerine, kira sözleşmesi gibi konulara bakan avukatlar gayrimenkul avukatı olarak isimlendirilmektedir. Aslında gayrimenkul davalarına yani tapu işlerine ve tapudan kaynaklı uyuşmazlıkların çözümünde yetkili mahkemelerde görülen davalara tüm avukatlar bakabilir. Fakat gayrimenkul hukukunda uzmanlaşmış avukatlar bu davaları çok daha profesyonel olarak takip edecekleri için gayrimenkul avukatı ile iletişime geçmek uygun olacaktır.
Yabancıların Mülk Edinmesi Gayrimenkul Hukuku Kapsamında!
Son yıllarda ülkemizden yabancıların mülk edinmeleri oldukça artmış durumdadır. Bu durumda bazı yasal sınırlamalar getirilmiştir. Yabancıların Türkiye’de taşınmaz edinmeleri Tapu Kanunu Madde 35– Kanuni sınırlamalara uyulmak kaydıyla gerçekleşebilmektedir. Cumhurbaşkanı tarafından belirlenen ülkelerin vatandaşı olan yabancı uyruklu gerçek kişiler Türkiye’de taşınmaz ve sınırlı ayni hak edinebilirler. Bu uluslararası ikili ilişkiler yönünden ve ülke menfaatlerinin gerektirdiği hallerde gerçekleşebilir. Yabancıların gayrimenkul alma şartları şu şekilde sıralanabilir:
- Yabancı uyruklu gerçek kişilerin edindikleri taşınmazlar ile bağımsız ve sürekli nitelikteki sınırlı ayni hakların toplam alanı, özel mülkiyete konu ilçe yüz ölçümünün %10’unu geçemez.
- Askeri yasak bölgeler ve güvenlik bölgelerinde yabancılar herhangi bir taşınmaz mal edinemez ve mülk kiralayamaz.
- Edinilen taşınmaz ile bağımsız alan toplamı kişi başına ülke genelinde 30 hektarı geçemez. Cumhurbaşkanı kişi başına ülke genelinde edinilebilecek miktarı iki katına kadar artırmaya yetkilidir.
Bu şartlara uyulması durumunda yabancı uyruklular ülkemizde mülk edinebilmektedir. Bütün mülk edinme konuları ile ilgili çıkabilecek sorunlarda gayrimenkul hukuku onlara destek olacaktır.
En Sık Karşılaşılan Gayrimenkul Hukuku Davaları Nelerdir?
Gayrimenkul hukuku alanında bazı davaların çok daha fazla açıldığı görülmektedir. Bu alanda akla ilk gelen ve en çok karşılaşılan davalar tapu iptali ve tescil davaları, kentsel dönüşüm davaları, kira ve tahliye davaları, kamulaştırmalar davaları, kat karşılığı inşaat sözleşmeleri ile ilgili davalar en çok açılan davalar arasındadır. Ülkemizde en sık karşılaşılan gayrimenkul davaları arasında ortaklığın giderilmesi davaları, önalım, irtifak hakları, müdahalenin men’i davaları gibi davalar bulunmaktadır.
Yazar
Çiğdem Derdiyok Kubulan
Bursa Doğumlu olup Lise’yi Ulubatlı Hasan Anadolu Lisesi’nde Okumuştur Sonrasın da Beykent Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde Tam burslu olarak 3,5 yıllık bir sürede lisans eğitimini tamamlamıştır. Mezuniyetin ardından, Bursa Barosunda stajın bitimi ile, 2015 yılında Derdiyok Hukuk Bürosunu Kurmuştur.