Derdiyok Hukuk Bürosu 2015 yılında Av. Çiğdem Derdiyok Kubulan tarafından kurulmuştur. Ceza Hukuku, İdare Hukuku, Anayasa Hukuku , İş Hukuku, Anonim-Limited Şirket vekilliği, Trafik Kazasından Kaynaklı Tazminat  davaları, Sigorta Hukuku olmak üzere bir çok alanda faaliyet yürütmekte, çok sayıda müvekkiline şeffaflık ilkesi ile hizmet vermektedir.

İletişim

(0224) 256 07 77

Hacı İlyas, Ulubatlı Hasan Blv. No:104, 16220 Osmangazi/Bursa

iş kazası bildirim süresi

İş kazası, iş yerinde işin yürütülmesi sırasında meydana gelen, çalışanın vücut bütünlüğünü, ruhen veya bedenen engelli hale getiren veya ölümle sonuçlanan olaydır. İşyerinde meydana gelen iş kazasının ilgili birimlere bildirilmesi gerekmektedir. İş kazası, işveren tarafından Sosyal Güvenlik Kurumuna bildirilmelidir. İş kazası bildirim süresi içerisinde bu bildirimin yapılması gerekmektedir.

Kaza geçiren kişi 5510 sayılı kanunun 4/1-a maddesi kapsamında hizmet akdi kapsamında bir işverene bağlı çalışıyor yani sigortalı işçi ise bu durumda işverenin kazayı kolluk kuvvetlerine hemen bildirmesi şarttır. İşverenin bu kazayı Sosyal Güvenlik Kurumuna ise en geç 3 iş günü içerisinde bildirmesi gerekmektedir. Bu süre kazanın yapıldığı günün ertesi günü işlemeye başlar.

Sosyal Güvenlik Kurumuna Bildirim Süresi

İşyerinde meydana gelen kazanın işveren tarafından Sosyal Güvenli Kurumu’na bildirilmesi gerekmektedir. Bu bildirimin belli bir süre içerisinde yapılması zorunludur. İş kazasının Sosyal Güvenlik Kurumuna bildirim süresi kazanın meydana geldiği günden sonraki gün başlamak suretiyle 3 iş günüdür. İşverenin kendisi kaza geçirmiş ise bu durumda 3 işgünü ile bu süreç başlayıp 1 ayı geçmeyecek şekilde bildirimin yapılması gerekmektedir.

İşyerinde iş kazası ile ilgili işverenin dışında şantiye şefi olarak görev yapan kişinin de sorunluluğu bulunmaktadır. Şantiyede meydana gelen kazanın anında kolluk kuvvetlerine ve SGK’ya bildirilmesi şantiye şefinin sorumluluğundadır.

Savcılık Şikayeti İçin İş Kazası Bildirim Süresi

İş kazasının meydana geldiği yerdeki kolluk kuvvetleri kanunen yetkili kolluk olarak göstermektedir. Bu sebeple iş kazasının bildirimin derhal kolluk kuvvetlerine yapılmasını istemektedir. Burada yetkili kılınan kolluk duruma göre polis veya jandarma olabilmektedir. Her ne kadar bildirim yükümlülüğü işverende olsa da iş kazasından kolluk kuvvetlerinin kendi kendilerine kazadan haberdar olması durumunda işverenin kolluk kuvvetlerine bildirim yapmasına gerek kalmamaktadır.

Savcılık şikayeti için iş kazası bildirim süresi kolluk kuvvetlerine bildirilmesi ile başlamış olmaktadır. Polis veya jandarmaya iş kazasının bildirilmesi durumunda olay ile ilgili inceleme başlatılmış olacak ve savcılık devreye girecektir

Uluslararası Seferlerde İş Kazası Bildirim Süresi

İş kazası çalışmanın normal seyrinde olmayan, beklenmeyen bir durumdur. Bu sebeple kaza meydana geldiği anda bu duruma hemen yetkili birimlerin dahil olması gerekmektedir. Bu kaza uluslar arası bir seferde meydana gelmiş ise bu durum ile ilgili bildirim süresi genelge ile düzenlenmiştir. SGK tarafından bu konuda çıkarılmış olan 2016/21 sayılı genelgede bu durumu detaylarına yer verilmiştir. Bu genelgeye göre uluslararası seferlerde iş kazası bildirim süresi iş kazasının gerçekleştiği aracın ülkeye dönmesinden sonraki gün başlamaktadır.

İş Kazası Bildirim Süresi Kaç Gün 2023

İşyerlerinde meydana gelen kazaların ilgili birimlere ildirilmesi için belli süreler bulunmaktadır. Bu iş kazalarının kim tarafından ve hangi birime ne kadar süre içerisinde bildirileceği kanunen belirlenmiştir. İş kazası bildirim süresi kaç gün 2023 olarak yapılan incelemede sigortalı çalışanların işyerinde iş kazası yaşaması durumunda işverenin yasal olarak iş kazasını 3 iş günü içinde bildirmesi gerekmektedir. İşveren bu bildirimi e-Sigorta ile Sosyal Güvenlik Kurumu’na bildirebilir veya doğrudan ya da posta yoluyla da ilgili SGK birimine gönderebilir.  Yabancı uyruklu çalışan iş kazası geçirirse bu durumunda işveren SGK Müdürlüğüne yazılı bildirimde bulunmalı. İş kazasının işverenin kontrolü dışındaki yerlerde meydana gelmesi halinde, iş kazasının öğrenildiği tarihten itibaren bildirim süresi üç iş günüdür.

İş Kazası 3 İş Günü İçinde Bildirilmezse Ne Olur?

İşyerinde meydana gelen kazanın ilgili birimlere resmi olarak bildirilmesi zorunludur. İşyerinde yaşanan iş kazası 3 iş günü içinde bildirilmezse ilgili kanuna göre para cezası verilir. 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nun 14. Maddesi’nde iş kazasının 3 iş günü içinde ilgili kuruma bildirilmesi gerektiği belirtilmiştir. Bu maddeye göre kazanın bildirilmemesi durumunda idari para cezası uygulanacağı belirtilmiştir. İdari para cezasının dışında Sosyal Güvenlik Kurumu, iş kazası geçiren sigortalı için ödediği sağlık harcamalarını ve sigortalıya verilen ödemeleri de işverenden tahsil eder. 

İş kazası yapan hastanın hastaneye girmesinin ardından hastanenin bu hastayı 10 gün içinde SGK’ya bildirilmesi gereklidir. Bu süre içinde bildirilmemesi durumunda hastanelere  6.966 TL idari para cezası verilmektedir.

İş Kazası Bildiriminde Cumartesi İş Günü Sayılır mı?

İş kazasının ilgili birimler haber verilmesi ve bildirimin yapılması için kanunen belirlenmiş olan 3 iş günü süresi bulunmaktadır. Bu konuda çeşitli sorular sorulabilmektedir. Bunlardan biri de iş kazası bildiriminde cumartesi iş günü sayılır mı sorusudur. İş kazası hafta içinde meydana gelmiş ise kazadan sonraki gün 3 işgününün başlangıcı sayılmaktadır. Hafta sonu meydana gelen kazalarda bu sürenin başlama süresi pazartesi olarak belirlenmiştir. Bu durum resmi tatiller için de geçerli olmaktadır. Resmi tatilin bittiği ilk iş günü bildirimin yapılması gerekmektedir.

İş Kazası Belirlenen Süre İçerisinde Bildirilmezse Ne Olur?

İş kazası ile ilgili yapılması gerekenler ve kazanın ilgili birimlere bildirilme süresi ve bildirilme biçimleri kanunen belirlenmiştir. İş kazası gerçekleştiği andan itibaren 3 iş günü içerisinde kazanın SGK’ya bildirilmesi zorunludur. İş kazası belirlenen süre içerisinde bildirilmezse ne olur konusunda da yaptırımlar kanun belirlenmiştir.

İş kazası ve meslek hastalığı bildiriminin süresi içinde yapılıp yapılmadığının tespitinde 6331 sayılı Kanunun 14. maddesi esas alınmaktadır. Bu belirtilen süreler içinde söz konusu bildirim yapılmaması durumunda ilgili Kanunun 26. maddesinde öngörülen tutarlar üzerinden idari para cezası uygulanmaktadır. Bu idari para cezasının miktarı işyerinde çalışan kişi sayısına ve ez tehlikeli, tehlikeli ve çok tehlikeli işyeri şeklinde sınıflandırmaya bağlı olarak değişebilmektedir. Meydana gelen iş kazasının bildirilmemesinin cezası ile geç bildirilmesinin cezası da değişiklik göstermektedir

Yazar

Çiğdem Derdiyok Kubulan

Bursa Doğumlu olup Lise’yi Ulubatlı Hasan Anadolu Lisesi’nde Okumuştur Sonrasın da Beykent Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde Tam burslu olarak 3,5 yıllık bir sürede lisans eğitimini tamamlamıştır. Mezuniyetin ardından, Bursa Barosunda stajın bitimi ile, 2015 yılında Derdiyok Hukuk Bürosunu Kurmuştur.

Yorum Yapın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.